Passa al contingut principal

La GRAN EXTINCIÓ de final del Cretaci

FA UNS 65 MILIONS D'ANYS...

Els dinosaures, els pterosaures voladors, els ictiosaures i molts altres rèptils mesozoics van desaparèixer al final del Cretaci, fa 65 milions d'anys
En aquesta mateixa època també es van extingir nombrosos grups d' invertebrats marins, com ara els ammonits ( cefalòpodes amb closca que van poblar els mars mesozoics), alguns bivalves i , sobretot, organismes microscòpics que formaven el plàncton marí.
Es creu que l' extinció dels vertebrats fou un procés gradual. Per exemple, els ictiosaures s' havien extingit abans del final del Cretaci i els pterosaures i els dinosaures estaven disminuint cap al final d' aquest període. Sembla que aquests fets demostren que s'estava produint un canvi climàtic gradual a escala mundial.
Impacte d'un meteorit
Hi ha diverses teories que expliquen aquestes extincions massives. Un grup de científics considera que va ser per un canvi climàtic provocat, probablement, per un augment de l' activitat volcànica de la Terra. Un segon grup, cada vegada més nombrós, considera que l' extinció fou causada per un meteorit que va xocar contra la Terra. Aquesta teoria fou exposada per primer cop, el 1980, per Walter i Luís Álvarez i s' ha anat confirmant amb estudis posteriors d' aquests mateixos investigadors i d' altres equips.

Segons aquests científics, el meteorit va caure a la península de Yucatán ( Mèxic), on s' ha trobat un cràter d'impacte de 300 km d'amplada. El meteorit tenia uns 10 km de diàmetre i viatjava a una velocitat de 88.000 km/h. L' impacte contra la superfície va aixecar una massa de pols i pedres que va enfosquir el cel durant molts anys. Atès que això impedia l' entrada de calor solar, es va produir un refredament a la superfície terrestre.
El canvi climàtic va afectar la vida vegetal i va conduir a l' extinció massiva de plàncton marí i dels vertebrats terrestres que ja havien entrat en decadència. Les plantes amb llavor es van poder adaptar a les noves condicions de vida i es van estendre.
Després del refredament es devia produir un escalfament provocat per un augment del Diòxid de Carboni. Alguns animals, com els dinosaures, que depenien d' un clima càlid però estable, podrien haver mort de calor. Altres podrien haver evolucionat cap a altres formes de vida. Com a darrera conseqüència, es van extingir més de la meitat de les espècies de plantes i d' animals del planeta.
A continuació teniu un vídeo on podeu veure amb imatges el que explica el text


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: EL SISTEMA IMMUNITARI I EL CÀNCER

SISTEMA IMMUNITARI 1. DEFENSES CONTRA LA INFECCIÓ: SISTEMA IMMUNITARI . L'ambient conté una ampla varietat d'agents infecciosos - virus, bacteris, fongs - paràsits que poden produir alteracions patològiques i, si es multipliquen sense control, poden causar la mort de l'organisme hoste. Malgrat això, en els individus normals, la majoria de les infeccions tenen una durada limitada i deixen poques lesions permanents gràcies a l'acció del sistema immunitari.  De forma general, es poden distingir dos mecanismes de defensa contra les infeccions: Defenses no específiques i Defenses específiques. 2. LES DEFENSES NO ESPECÍFIQUES (Immunitat innata o congènita) No actuen sobre un agent concret. L’activació és ràpida. Constitueixen la primera línia de defensa contra les infeccions evitant que aquestes es produeixin. Normalment tenen un caràcter local, ja que només actuen en els possibles focus d'infecció.  Les dividirem en 1) externes i 2) internes 2.1. Locals

ELS CINC REGNES DE LA NATURA

Com classificar la vida? Al llarg dels temps, els éssers vius s’han anat adaptant al seu entorn, fet que ha generat multitud de formes diferents que formen la meravellosa diversitat que el planeta Terra encara ens ofereix avui i que ho seguirà fent si en tenim cura. Les adaptacions solen ser processos llargs que condueixen a l’evolució i la formació de diferents espècies. Avui dia, els científics n’han catalogades fins a més de 3.000.000. I, a més, encara en queden moltes per descobrir. ( Per saber-ne més  ). Després d' haver estudiat els éssers vius, heu pogut comprovar que tots tenen un origen comú i que, per tant, comparteixen vàries característiques: tots estan formats per cèl·lules i fan les tres funcions vitals de nutrició, relació i reproducció. Com heu vist, a partir d’una cèl·lula es pot formar un ésser viu. Es diu que la cèl·lula és la unitat mínima que pot formar vida. Els éssers vius poden arribar a ser molt complexes segons el nivell d

GEOLOGIA: La Deriva Continental - Alfred Wegener

Planeta Terra Per començar a entendre el funcionament i el canvi d' aspecte del nostre planeta mireu el següent documental sobre l' ORIGEN DE LA TERRA HELIOVIEWER : La web de SOL Wegener va proposar la teoria de la deriva continental a principi del segle XX basant-se en diferents proves. Si bé al començament la seva proposta no va ser gaire acceptada, avui en dia no hi ha dubte que els continents han anat canviant de posició al llarg de la història de la Terra. PROVES GEOGRÀFIQUES  Wegener va sospitar que els continents podrien haver estat units en temps passats en observar una gran coincidència entre la forma de les costes dels continents, especialment entre Sud-Amèrica i Àfrica. Si en el passat aquests continents haguessin estat units formant només un (Pangea), és lògic que els fragments encaixin. La coincidència és encara més gran si es tenen en compte no les costes actuals, sinó els límits de les plataformes continentals. PROVES PALEONTOLÒGIQU